14 липня 2020 р. ВР України прийняла в цілому законопроект №2524 зі змінами до ПКУ щодо функціонування Електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців. Законом зокрема:

  •  скасовано обов'язок вести книги обліку доходів для ФОП І та ІІ групи "спрощенців" та ІІІ групи, які не є платниками ПДВ. Ці платники податків за власним бажанням можуть вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настає тільки якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів. Що це значить для підприємців

 ФОП, який добровільно обирає вести Книгу доходів (а вона буде встановленої форми та із визначеним Мінфіном порядком ведення) підсумком за день щоденно - фактично буде вести первинний (оперативний) облік у відповідності до статті 19 Господарського Кодексу України, і не буде вести ніякі додаткові первинні документи (бо особливості обліку визначені 296 статтею ПКУ і, отже, згідно зі ст. 40 ПКУ діють вимоги саме 296 статті).

 Хто добровільно веде Книгу обліку доходів - захищений від вимог по чекам і іншим первинним документам

 м. Львів, вул. Героїв УПА,73 корп.10  ‎(098)1-345-345